Kaas oet Buurse


In ons Groencentrum verkopen we sinds 2020 ook kaas. En hoewel het een vreemde combinatie lijkt – groen en kaas – is het eigenlijk een mooie samenloop van situaties en mensen.

Ik, Daniëlla, eigenaresse van Groencentrum Buurse, woon namelijk op een boerderij samen met mijn partner Clemens en dochters Senna, Felien en Eef. Met een overschot aan melk en een grote liefde voor kaas is er een droom in vervulling gegaan: onze eigen kaas. Een prachtig natuurproduct geboren uit het beste van twee werelden: groen en melkvee.

Na heel wat testen en hobbyen in onze eigen keuken hebben we een unieke smaak gevonden die past bij ons, bij Buurse. We zijn toen in gesprek gegaan met een kaasmakerij die op basis van ons gewenste smaakprofiel en de melk van onze koeien, een prachtige kaas kon maken. En, niet onbelangrijk, dat ook nog voldoet aan de officiële regel- en wetgeving van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

U vindt de kaas in het Groencentrum onder de naam Koelmans Kaas. Vernoemd naar de Twentse naam van ons erf: Koelman. We bepalen zelf hoe de melk verwerkt wordt, hoe de korst is en in hoeverre er kruiden aan worden toegevoegd. Een zeer interessant proces, dat continu in beweging blijft. Zeker omdat het een natuurlijk product is.


Het assortiment bestaat uit:

  • Jonge Kaas
  • Jong Belegen Kaas
  • Belegen Kaas
  • Oude Kaas (wordt in september 2021 verwacht)

Alle kazen zijn enkel rauwmelks, zo blijft de pure smaak mooi behouden. En wie bieden de keuze uit twee soorten korsten:

  • Kaas met natuurkorst – hierbij is de kaas in z’n geheel, inclusief korst, eetbaar.
  • Kaas met traditionele coating – hierbij is de coating niet eetbaar, zoals de meeste kaas in Nederland.

Nieuwsgierig geworden? Kom gerust eens langs om een stukje te proeven! We zijn benieuwd wat u ervan vindt.